4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde sokak hayvanları ile vakit geçirdiler
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde sokak hayvanları ile vakit geçirdiler
Trabzon’da kurulan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde düzenlenen etkinlikte ilkokul öğrencileri sokak hayvanları ile vakit geçirdi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle program düzenlendi. 8 okuldan yaklaşık 230 ilkokul öğrencisinin katıldığı etkinlikte Başkan Zorluoğlu, tesiste incelemelerde bulunarak, Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen sokak hayvanlarına yapılan tedavi yöntemlerini inceledi. 18 ilçeden getirilen hasta, yaralı, kaza geçirmiş sahipsiz hayvanların klinik ihtiyaçları da karşılandığı Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte ayrıca öğrenciler tarafından sokak hayvanları için yapılan barınakların boyama işlemleri yapıldı. Üniversite öğrencilerinin müzik dinletisi gerçekleştirdiği etkinliğe katılan ilkokul öğrencileri barınağı gezerek, sokak hayvanları ile vakit geçirdi.
Etkinlikte bir konuşma yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Burada sokak hayvanlarının kısırlaştırılması yapılıyor. Burada sahipsiz sokak hayvanlarından, hasta olanların tedavileri yapılıyor. Sakat ve yaşlı olup sokakta yaşayamayacak durumda olan köpeklerin bakımı yapılıyor burada onları misafir ediyoruz. Burası bir anlamda hayvan hastanesi. Çok sevimli köpekler var. Son 4 senede burayı çok ileri bir noktaya taşıdık. Çok güçlü bir ameliyathane kuruldu. Röntgen ve ultrason cihazları ile laboratuvarı ile diğer donanımları ile beraber Türkiye’de Büyükşehir Belediye’lerinde var olan en donanımlı rehabilitasyon merkezi burası. Biz burada sokak köpeklerini uzun süre tutmak istemiyoruz. Onları yeri burası değil. Onların kısırlaştırmasını yapıyoruz. Sağlıklı olanları tekrar aldığımız alanlara bırakıyoruz. Ama ayağı kırık olan başka türlü hastalığı olan sokak hayvanlarını burada tedavi edip sonra sokağa bırakıyoruz. Elbette sakat ve çok yaşlı olan köpekleri de tekrar sokağa bırakmıyoruz. Burada misafir ediyoruz” dedi.
“4.5 yılda 18 bine yakın hayvanın giriş ve çıkış yaptığı bir yer”
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Sebahattin Yazıcı ise yaptığı açıklamada, “20 dönüm arazi yapılmış 3 bin 500 metrekare kapalı alanı olan bir yerdir. 450 kapasitelidir. İçerisinde hayvanların ayrıştırıldığı tedavi triajlarının yapıldı bir bölüm, ameliyathane, ameliyat sonrası bakım ünitesi, sosyal donatılar, konferans salonu, perso8nel alanları, anne ve yavruların yaşadığı alanlar, tehlikeli ırkların olduğu alan, arıtma sistemi, alttan ısıtma sistemi olan bir merkez. Buradaki hayvanların ilçelerden getirilir. Yasaya uygun olarak getirilen hayvanlar önce kontrolleri yapılır tedavisi olanlar tedavi edilir kısırlaştırılması gerekenler kısırlaştırılır, işaretlenir, aşılanır ve kayıt altına alınır. Getirilen belediyeye ve alındığı ortama bırakılmak üzere geri verilir. Bir sorun yoksa bir hayvanın geliş ve gidişi 20 günü kapsar. 4.5 yılda 18 bine yakın hayvanın giriş ve çıkış yaptığı bir yer. 10 bin 500 köpek burada kısırlaştırılmıştır. Mobilde kedi olmak üzere toplamda 13 bin civarında bir kısırlaştırılma işlemlerinin yapıldığı bir bölgedir burası. Burada çalışan 5 veteriner hekimimiz, hayvan bakıcılarımız vardır. Donanımımız tüm ameliyatları yapmaya uygun düzeydedir. Artık sokak hayvanları buralarda yok. Sahipli terk edilmiş hayvanları burada görüyorsunuz. Yani sahibi tarafından vazgeçilmiş canlar var. Terk edilmek maalesef her canlıya aynı acıyı veriyor. Burada bizi sevsinler diye bekliyorlar. Sahiplenileni ömür boyu sahiplenmek zorundasınız. Bir heves uğruna, karne hediyesi ve ya bir prim olarak sakın bir canlıyı çocuklarınıza önermeyin” ifadelerini kullandı.