Aydın’da leylek sayımları tamamlandı
Aydın’da leylek sayımları tamamlandı
Sulak alanları ile birlikte önemli göç alanlarından olan Aydın, her yıl çok sayıda leyleğe ev sahipliği yaparken, leylek yuvalarında bu yıl geçen seneye oranla yüzde 7’lik bir düşüş yaşandı. Sayımların tamamlanmasıyla il genelinde geçtiğimiz yıl 434 olan yuva sayısı bu yıl 401’e düştü.
Doğal güzellikleri ile birçok hayvan türüne ve yaban hayatına ev sahipliği yapan Aydın’ın simgelerinden biri haline gelen leyleklerin bu yılki sayımları tamamlandı. Aydın’ın 17 ilçesine bağlı 107 yerleşim yerlerinde yapılan sayımlarda 401 yuvada 802 adet leylek tespit edildi. Geçtiğimiz yıl bu rakam aynı yerleşim alanlarında 434 yuvada 868 leylek olarak tespit edilmişti. Leyleklerin bu yıl ADM Elektrik şirketinin yaptığı demir platformlu yuvaları tercih ettiği görülürken bazı leyleklerin de direk üzerine, cami kubbelerine, ağaçlara veya atıl fabrika ya da terk edilmiş ev bacasına yuva yaptığı gözlemlendi. Erken gelen leyleklerin yavrularının büyümeye başladığı birçoğunun da henüz yumurtada oldukları tespit edildi. Yapılan sayımlarla birlikte Kuyucak ilçesine bağlı Yamalak Mahallesi, en fazla leyleğin olduğu yer olarak birinci oldu.
“Sayımlar bitti, Yamalak yine birinci”
Leylek sayımlarının tamamlanmasıyla Kuyucak ilçesine bağlı Yamalak Mahallesi’nin yine birinci olduğunu ifade eden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; “Aydın ilinin 17 ilçesine bağlı 107 köy ve kırsalında yapılan 2024 yılı leylek sayımları tamamlandı. Yaptığımız sayımlar neticesinde toplam 401 yuvada 802 leyleğin tespiti yapıldı. Geçtiğimiz yıl yapılan sayımlara göre 37 yuva ve 74 leyleğin eksik olduğu görüldü. Kuyucak ilçesine bağlı Yamalak beldesi en fazla yuvanın görüldüğü yerleşim oldu. Kuyucak’a bağlı Azizabat, Başaran, Nazilli’ye bağlı Çapa Hasan Mahallesi, Hamzallı, Esenköy(Arpaz), Söke’ye bağlı Avşar, Yenipazar’a bağlı Direcik, Gödrenli, Bozdoğan’a bağlı Akçay havzası, Köşk ilçesine bağlı Çiftlik, Germencik ilçesine bağlı Ovakaraağaç, İncirliova ilçesine bağlı Osmanbükü, Koçarlı ilçesine bağlı Çakırbeyli ve Yeniköy yerleşimleri yuva sayısının en yoğun olduğu yerler oldu. Leyleklerin genelde ADM Elektrik Dağıtım Şirketinin taktığı demir platformlara ve elektrik direklerine yuva yaptığı, az da olsa camilerin kubbeleri, ev ve fabrika bacaları ve çok az sayıda ağaç üstüne de yuva yaptıkları görüldü. Erken gelen leyleklerin yavrularının büyümeye başladığı birçoğunun da henüz yumurta da oldukları tespit edildi. Elektrik telleri üzerindeki riskli yuvalarla ilgili Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne ve ADM Elektrik Dağıtım Şirketi’ne bilgi vereceğiz” dedi.
“Çocukların leylekleri ve doğayı tanıması sağlanmalıdır”
Yavru leyleklerin sakatlanmasına ve ölmesine neden olan çevre kirliliği oluşturan atık maddelerin en ciddi sorun olduğunu vurgulayan Sürücü; “Yavru leyleklerin sakatlanmasına ve ölmesine neden olan insan kaynaklı atık maddelerin en ciddi sorunlardan biri olduğunu, leyleklerin yuvaya taşıdığı malzemelerden gördük. Yuvaya en çok taşınan ve yavrular için risk oluşturan en önemli atık madde, saman bağlamakta kullanılan siyah plastik ipler olmaktadır. Çevreye atılan bu tür atıklar görüldüğü yerden mutlaka toplanmalıdır. Bir leylek ailesi üreme dönemlerinde yuvasının bulunduğu çevrede yılan, kurbağa, balık, böcek, çekirge ve danaburnu gibi pek çok tarım zararlısını da tükettiklerinden çiftçilik yapanlara da yarar sağlamaktadır. Özellikle çocuklu aileler, leyleklerin yavrularının çıkmaya başladığı bugünlerde çocuklarını kendilerine en yakın leylek köylerine götürerek, bu sevimli kuşlarla buluşturmalı, ebeveynlerin yavrularını nasıl beslediklerini, eşleri geldiklerinde gagalarını nasıl takırdattıklarını, besinleri sulak alanlardan ve tarlalardan nasıl bulduklarını izlettirerek, çocukların hem leylekleri hem de doğayı tanımalarını sağlamalıdır” şeklinde konuştu.