Depremde zarar görmüş kültürel varlıkları tuvale yansıtıyor
Depremde zarar görmüş kültürel varlıkları tuvale yansıtıyor
Kahramanmaraş’ta yaşayan ressam Yunus Torun, başlattığı proje ile depremde zarar gören şehrin kültürel miraslarını tuvallerine yansıtıyor.
Kahramanmaraş’ta yaşayan resim sanatçısı Yunus Torun, sosyal medya hesabından başlattığı proje ile 6 Şubat tarihinde yaşanan ve ’Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerde zarar gören şehrin tarihi mekanlarını resmederek tuvallerine aktarıyor.
Daha önce 20. yüzyıl zamanlarında Osmanlı döneminde inşa edilen ve depremde zarar gören Çiftaslan Konağı’nı tuvaline aktaran Torun, bu sefer de Cumhuriyet dönemi yapılarından ve 1932 yılında inşa edilen bazı kaynaklarda Emrullah Çuhadar’ın Konağı, bazı kaynaklarda ise Mustafa Kocabaş Evi olarak adlandırılan tarihi konağı resmetti.
“Vefat eden kardeşlerimizin anısına sergi açmayı planlıyorum”
Kahramanmaraş kültürünün depremlerden oldukça fazla etkilendiğini söyleyen Yunus Torun, “Resimlerimi kendi atölyemde üretiyorum, profesyonel olarak bu alanda Kahramanmaraş’ın yaşadığı deprem felaketinden sonra kültürel belleğini canlı tutmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz günlerde bunu bir vicdani sorumluluk olarak düşündüm. Yıkılan, restore edilmeyi bekleyen konaklarımız var ve bunları tuvallerime taşıyıp ilerleyen süreçte Kahramanmaraş’ta bir resim sergisi açmayı düşünüyorum. Çünkü yaşadığımız felaket asrın felaketiydi ve hiç kimse bu şiddette bir depremi yaşamadı dünyada. Tabi kültürel olarak da çok fazla etkilendik bu durumdan ve bunu da çalışmalarıma yansıtıp şehir insanına şehirde deprem felaketini yaşayıp vefat eden kardeşlerimizin anısına sergi açmayı da planlıyorum” dedi.
“Bunlar Kahramanmaraş’ın kültürel belleği”
Kahramanmaraş’ın tarihi konaklarının yaşatılmasının önemli bir durum olduğunu ifade eden ressam Torun, “Resim sanatını ele aldığımız zaman yapılan resim her zaman bir şey anlatmayabilir. Ya da çizdiğimiz şeyin bir şey anlatmasını bekleriz. Burada ele alınan konu Kahramanmaraş’ın en azından 100 yıllık geçmişe sahip olan konağı. Daha önce de diğer konaklarda da çalışmalarımız oldu, bunlar Kahramanmaraş’ın kültürel belleği, Kahramanmaraş için çok önemli. Türkiye’nin muhtelif şehirlerinde konakların müzeye çevrildiğini görüyoruz, Kahramanmaraş’ta da ilerleyen süreçlerde böyle çalışmalar yapılacağına inanıyorum bu konakları yaşatmak için. Çünkü tekrarı gelmeyecek yapılar ve resim sanatında da bunu vurgulamak belki de bunlar yok olduğunda elimizde kalabilecek bir belge niteliği taşıyacaktır. Bu anlamda önem taşımakta” diye konuştu.