Japonya’daki Sado Altın Madeni, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescillendi
Japonya’daki Sado Altın Madeni, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescillendi
Japonya’daki Sado Altın Madeni Sahası, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak tescil edildi.
Japonya’nın Niigata eyaletine bağlı Sado Adası’nda bulunan Sado Altın Madeni Sahası, bugün yapılan UNESCO Dünya Mirası Komitesi toplantısında oy birliği ile Dünya Mirası olarak tescillendi. Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, karardan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Sado Altın Madeni Sahası geleneksel madencilik yöntemleriyle altın üretiminin son ileri aşamasını somutlaştıran istisnai bir kültürel miras olarak olağanüstü bir değere sahiptir” dedi. Kamikawa, tescil kararının Sado Adası’na gelecek ziyaretçi sayısını ve Sado Altın Madeni Sahası’nın bilinirliğini artırmasını umduğunu ifade etti.
Güney Kore karşı çıkmıştı
Kore’nin Japonya sömürgesi altında olduğu dönemde birçok Koreli işçinin Sado Altın Madeni Sahası’nda çalışmaya zorlandığını iddia eden Güney Kore, daha önce sahanın Dünya Kültür Mirası olarak tescil edilmesine karşı çıkmıştı. Japonya hükümetinin ise yürütülen diplomasi trafiğinin ardından Koreli işçilerin çektikleri zorlukları yansıtan eserlerin de Sado Altın Madeni Sahası’nda sergilenmesini kabul ettiği kamuoyuna yansımıştı. Güney Kore’nin bu sayede tescil kararına yeşil ışık yaktığı belirtilirken, gelişmeler Seul-Tokyo ilişkilerinde yumuşama sinyali olarak yorumlanmıştı.
Japonya’nın en büyük altın madeniydi
1601-1989 yılları arasında faaliyet gösteren ve o dönem ülkenin en büyük altın madeni olarak bilinen Sado Altın Madeni, aynı saha içinde bulunan gümüş madenlerine de ev sahipliği yapıyor. 17. yüzyılda dünyadaki altının yaklaşık olarak beşte birini üreten Japonya’nın bunun yaklaşık yarısını Sado Altın Madeni Sahası’ndan elde ettiği biliniyor.