Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında yerliliğin sağlanması için Niğde’de araştırma merkezi kuruluyor
Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında yerliliğin sağlanması için Niğde’de araştırma merkezi kuruluyor
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi bünyesinde yenilenebilir enerji alanında yerliliğin sağlanması amacıyla Fotovoltaik ve Silisyum Teknolojileri Araştırma Merkezi kuruluyor. Merkez, Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor.
Fotovoltaik ve Silisyum Teknolojileri Araştırma Merkezi kurulması için Ömer Halisdemir Üniversitesi ve CBM Solar Enerji A.Ş. arasında işbirliği protokolü imzalandı. Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan araştırma merkezi, ’Kumdan Panele Güneş Enerjisi’ konsepti ile ham maddeden son ürüne kadar güneş enerjisinin tüm aşamalarını kapsayan geniş bir çalışma ortamı sağlayacak. İmzalanan protokolün ardından hayata geçecek olan Fotovoltaik ve Silisyum Teknolojileri Araştırma Merkezi’nde yüksek verimli ve düşük maliyetli fotovoltaik hücreler, yenilikçi güneş panelleri geliştirilecek. Silisyum teknolojileri üzerine ileri araştırmalar yapılacak olan merkez ile güneş enerjisinin depolanması ve yönetimi konusunda yenilikçi çözümler üretilmesi ve araştırma sonuçlarının hızlıca sanayi uygulamalarına entegre edilerek ticari başarıya dönüştürülmesi, alanda yetişmiş insan kaynaklarına katkıda bulunması, güneş enerjisi sektörüne yenilikler sunarak ülkemizin sürdürülebilir enerji hedeflerine önemli katkılarda bulunması hedefleniyor.
Protokol imza töreninde konuşan Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, "Bu yeni araştırma merkezi, üniversitemizin araştırma kapasitesini ve sanayi ile olan işbirliğimizi daha da güçlendirecektir. Bilimsel araştırmalarımızı sanayi uygulamaları ile birleştirerek tamamen yerli ve milli teknolojiler geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu işbirliği, hem üniversitemiz hem de ülkemiz için büyük bir adımdır" dedi.
CMB Solar Enerji A.Ş. CEO’su Cengiz Ertaş ise, "Bu işbirliği, yenilenebilir enerji alanındaki inovasyonlarımızı bir adım öteye taşıyacak ve sektörümüzün geleceğine yön verecektir. Araştırma merkezi sayesinde güneş enerjisinin daha verimli ve ekonomik kullanımını sağlayarak, sürdürülebilir bir dünya için önemli adımlar atacağız" şeklinde konuştu.
Araştırma merkezi müdürlüğünü yürütecek olan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşe Seyhan, yeni araştırma merkezinin hedeflerini açıkladı. Doç. Dr. Seyhan, "Kurulacak olan merkez, alanındaki bilgi ve tecrübesiyle merkezin yönetimini üstlenecek ve ileri teknoloji araştırmalarına liderlik edecektir. Yeni araştırma merkezinde yüksek verimli ve düşük maliyetli fotovoltaik hücreler geliştirmek, yenilikçi güneş panelleri geliştirmek, silisyum teknolojileri üzerine ileri araştırmalar yaparak üretim süreçlerini optimize etmek, güneş enerjisinin depolanması ve yönetimi konusunda yenilikçi çözümler üretmek, araştırma sonuçlarını hızlıca sanayi uygulamalarına entegre ederek ticari başarıya dönüştürmek, ülkemizin bu alanda yetişmiş insan kaynaklarına katkıda bulunmak hedefindeyiz. Araştırma merkezi, akademik araştırmalar ve sanayi işbirlikleri ile yeni nesil enerji teknolojilerini geliştirmeye ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesini artırmaya kararlı" ifadelerine yer verdi.