Vali Aksoy’dan, belediyelere “duyarlılık” çağrısı
Vali Aksoy’dan, belediyelere “duyarlılık” çağrısı
Aydın Valisi Hüseyin ilin en önemli sorunlarından biri haline gelen sokak hayvanlarına ilişkin soruna karşı belediyeleri uyardı. Vali Aksoy, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezlerini 2025 yılı sonuna kadar kurmaları gerektiğini hatırlatarak, belediyelerin tüm imkanlarını zorlamasını ve bu konuda daha duyarlı olunmasını istedi.
Aydın İl Koordinasyon Kurulu’nun 2023 yılı 3. Dönem toplantısı, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy başkanlığında gerçekleştirildi. Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) Toplantı Salonu’nda düzenlenen oturum öncesinde kısa bir konuşma yapan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, orman yangınları ve başıboş sokak köpeklerine dikkat çekti.
Başıboş sokak hayvanlarının 10 milyona yaklaştığını ve gerekli rehabilitasyon çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade eden Vali Aksoy, yasa gereğince, nüfusu 25 bin ile 75 bin arasında olan belediyelerin, 2025 yılı sonuna kadar hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezlerini kurmaları gerektiğini hatırlattı.
Sahipsiz hayvanların başıboş halde sokaklara terk edilmesi ülke genelinde hayvan hakları ve toplum sağlığı açısından güncel bir sorun olduğunu ifade eden Vali Aksoy; “Sahipsiz hayvan sayısı 10 milyona yaklaşmaktadır. Yerel yönetimlerin kısırlaştırma çalışmaları yetersiz kalmaktadır. Kısırlaştırma çalışmalarında geç kalınırsa popülasyonun önü alınmayacak seviyelere varacaktır. Tarım Bakanlığımız bu konuya bütçe ayırmaktadır. Yerel yönetimlere hayvan barınakları ve rehabilitasyon çalışmaları konusunda destek vermektedir. Sahipsiz hayvanların kontrolü ve rehabilitasyonu, yerel yönetimlerin uhdesinde olup, nüfuslarına göre belediyelerin hayvan barınaklarını kendi görev alanları içerisinde kazandırmaları gerekmektedir. Yasa gereğince, nüfusu 25 bin ile 75 bin arasında olan belediyeler 2025 yılı sonuna kadar hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezlerini kurmalıdır. Sahipsiz hayvanların sayısal ve nitelik olarak kontrol edilebilir, aşılanabilir ve rehabilite edilebilir hale getirilerek toplumla uyumlu bir yaşam alanı oluşturulması öncelikle yerel yönetimlerin faaliyetleriyle mümkün olacaktır. Belediyelerimiz tüm imkanları zorlayarak gerekli rehabilitasyon merkezleri çalışmalarını yapmalıdır. Bu konuda da duyarlı olunmasını sizlerden bekliyorum” dedi.
“Orman yangınlarını önlemek için azami gayret gösterilmeli”
Orman yangınları ile mücadele çerçevesinde kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun önemini belirten Vali Aksoy, bu konuda her kurumun azami özen göstermesi ve duyarlı olması gerektiğinin altını çizerek “İlimizi de etkileyen orman yangınları, ekonomik yönden ve ekolojik denge üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Yaz aylarında havaların aşırı derecede ısınması göz önünde bulundurularak ormanlık bölgeler ile tarım arazilerinde insan ve araç yoğunluğunun artmasıyla birlikte kasten ya da kusurlu davranışlar nedeniyle orman yangınlarının meydana gelebileceği, aynı zamanda terör örgütleri ve uzantılarının tarım arazileri ve ormanlık alanlarda sabotaj eylemleri gerçekleştirebilecekleri, ilimizin özellikle turizm bölgelerinin bu anlamda hedef alınabileceği göz önünde bulundurularak orman yangınlarının önlenmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması yönünde ilgili kurum ve kuruluşlar genelgeler ile talimatlandırılmıştır. Ülkemiz genelinde orman yangınları açısından yüksek risk taşıyan bölgelerde meteorolojik şartlar da göz önünde bulundurularak orman yangınlarının önlenmesi için azami gayret gösterilmesi önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.