Ankara’da “Türk Ulusal Zeka Ölçeği” projesi tanıtıldı
Milli Eğitim Bakanlığının girişimleri kapsamında ortaya çıkartılan “Türk Ulusal Zeka Ölçeği” (TUZÖ) projesi ile dünyada ilk defa “Bireye Özel Bilgisayar Uygulamalı Zeka Ölçeği” geliştirildi.
Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (KAMAG) kapsamında 3-22 yaş bireylerinin zihinsel beceri ve yeteneklerini belirlemeye yönelik sürdürülebilir, interaktif ve yapay zekâ tabanlı bir psikolojik ölçme aracı geliştirildi. Proje Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde, yürütüldü.
Türk Ulusal Zeka Ölçeği (TUZÖ) projesinde elde edilen çıktı ile dünyada ilk defa “Bireye Özel Bilgisayar Uygulamalı Zekâ Ölçeği” geliştirildi. Aynı zamanda Millî Eğitim Bakanlığı’nın psikometrik tanılama araçlarının kullanımında dışa bağımlılığını sona erdirildi. Eğitim faaliyetleri bağlamında dışa bağımlılığı önlemesi sebebiyle ekonomik tasarruf sağlayacağı gibi ölçme aracını başka ülkelere temin etme konusunda da proje önem taşıyor.
TUZÖ projesinin tanıtım programı, Ankara’da gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yaptığı konuşmada, “Ben yaklaşık beş buçuk yıl müsteşarlık yapmıştım bu bakanlıkta. O esnada da en çok üzerinde rahatsız olduğumuz, konulardan bir tanesi ülkemizin özel yetenekli bireylerinin tespit edilmesi konusunda yaşadığımız eksiklik. Bu eksikliğin nasıl giderileceğine dair arkadaşlarımızın bir sürü önerileri olmuştu o tarihte. Bu öneriler baktığımızda başka ülkelerin geliştirdiği testleri, paketler halinde satın alınan ve her bir paket için milyonlarca Euro ya da Dolar ödemek olayın bir boyutu” ifadelerini kullandı.
“Satın aldığımız testin ölçmek istediğimiz şeyi bilimsel ölçmediğine dair de kuşkularımız duruyor idi”
Bakan Tekin, Satın aldığımız bu testlerin bize ait toplumumuzun fertlerinin yetişme şartlarına ve yeteneklerine göre geliştirilip geliştirilmediğinden de emin olmadığımız bir test kiti satın alıyorduk. Bu şu anlama geliyor. Satın aldığımız testin ölçmek istediğimiz şeyi bilimsel ölçmediğine dair de kuşkularımız bir tarafta duruyor idi. Bu da çok önemli husus. Bu tür konularda insanın ister istemez komple teorilerini zihnimizde hepimiz geçiriyoruz. Acaba bu test kitleri sayesinde bir veri transferi yaşanıyor mudur? Bu tür endişeler zihnimizde sürekli varlığını koruyor. Dolayısıyla bir sürü bu konuyla ilgili kafamızı karıştıran, rahatsız eden husus vardı” değerlendirmesinde bulundu.
“Yeteneklerinin kaybolmasını önleme gayesi taşıyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise konuşmasında, şunları kaydetti:
“Biz bu testleri salt bir başarı örneği olarak nitelendirmiyoruz. Bireylerin potansiyelini erken belirleyip yeteneklerinin kaybolmasını önleme ve toplumsal faydaya dönüştürme gayesi taşıyoruz. Ulusal zeka ölçeğimiz aynı zamanda kültürümüzle bağdaşarak yerel değerlere ve normlara uygun şekilde tasarlanmış bir zeka testi. Maalesef batılı testlerde genel olarak yararlanılan ölçüm mekanizmaları kültürel kodlarımıza her zeminde ölçülmüyor. Yeni ölçü sistemi, yetenek üretimini daha etkin hale getirecek ve uzun vadede toplumsal kalkınmamıza katkı sağlayacak çok önemli bir proje olarak görüyoruz.”
Yorumlar (0)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu.