Aydın’da işçi arayan sayısı iş arayan sayısından fazla çıktı
Aydın’da iş arayan gençlerin yüzde 17’lik kısmının Denizli ve Torbalı sanayilerine gitmelerinin önüne geçmek ve bunun sebeplerinin araştırılması için talimat veren Vali Hüseyin Aksoy, iş göçünün önüne geçilmesi için ilgili kurumların üzerine düşeni yapması konusunda talimat verdi.
Aydın’da işgücü rakamları belli olurken İŞKUR Aydın İl Müdürü Rahmi Terzi, il genelindeki birçok gencin Aydın’daki ücret politikasından dolayı Denizli ve Torbalı Sanayisi’ne gittiğini belirtti. İl genelinde yaşanan bu durumun sebeplerinin tespit edilmesi için konuya el koyan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, ilgili kurumlara talimat vererek, gençlerin Aydın’dan iş göçü yapmalarının sebeplerinin araştırılarak analiz edilmesini ve bunun önüne geçmek için alınacak önlemlerin belirlenmesini istedi.
“Aydın’da yüzde 17 genç işsizlik var”
Aydın’daki ücret politikasından dolayı gençlerin, Denizli ve Torbalı sanayisine gittiğini tespit ettiklerini ifade eden İŞKUR Aydın İl Müdürü Rahmi Terzi; “Bize eleman alımı başvurusu yapılan kepçe operatöründen, kaynakçıya, elektrik teknikerinden muhasebeciye kadar bin 366 kişilik ve ayrıca 76 kişilik engelli kadrosu talebini, maalesef karşılayamamaktayız. Yurtiçi ve yurtdışı turistin artması sebebiyle de turizm işletmelerinde şu anda ciddi bir hizmet elemanı açığı bulunuyor. Sanayi işletmelerinden de ara eleman açığımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. İlimizdeki işverenler ile yüz yüze yaptığımız görüşmelerde de işverenlerin yüzde 20’si bize, aradığı elemanı bulmakta güçlük çektiğini, vasıflı eleman bulmakta güçlük çektiğini belirtiyor. Şu anda Aydın’da yüzde 17 oranında 15-24 yaş arası olarak değerlendirilen genç işsizlik var. Ancak işverenin yüzde 20’si aradığı nitelikte genç elemanı bulamıyor. Burada paydaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Bu gerçekten çalışılması, değerlendirilmesi bir durum. Yüzde 17 genç işsizlik var ama işverenin yüzde 20’si de aradığı nitelikte eleman bulmadığını dile getiriyor. Çok sayıda açık iş ilanının karşılanamaması ise bize nitelikli elemanın yeterli düzeyde kalifiye olamamasını, mesleki olarak gereken teknik bilgi ve deneyime sahip olamamasını anlatıyor. Bu sebeple işverenler ara eleman ihtiyacını karşılayamamakta. İş arayanların yönünden bakıldığında ise bu durumu bizlere şunu söylüyor. Gençlerimiz bize İşyerlerinin çalışma şartları, kazandırabileceği yetenekler ve ücret politikaları yönünde sitemlerini bildiriyor. Bu konuda rakam söylemek istemiyorum ancak bu kadar açık iş ilanına rağmen hem Denizli sanayisine hem Torbalı sanayisine binlerce Aydınlı gencimizin gittiğini görüyoruz. İhtiyacımız olan teknik elemanlarının da ücret politikaları ve çalışma şartlarından dolayı Denizli ve Torbalı sanayilerini tercih ettiğini görüyoruz maalesef” dedi.
“Bu konu her açıdan iyi analiz edilmeli”
İş göçü sorunun iyi analiz edilerek araştırılması ve gerekli çalışmaların yapılması konusunda talimat veren Aydın Valisi Hüseyin Aksoy; “İş bulma kurumumuz üzerinden işçi arayan ve bulamayan yaklaşık yüzde 20’lik bir oran var. İş arayıp bulamadığını beyan eden de yüzde 17’lik bir oran var. Tabii bu konunun iyi analiz edilmesinde yarar var. Aydın’daki gençlerimizin diğer illere gitme gerekçeleri, sadece ücret politikaları mıdır? Yani burada ailesi yanında kalabilen bir kişinin başka bir ile gidip ev kiralayarak o kadar yüksek ücret alabilme ihtimali bana çok makul ve mantıklı gelmiyor. Bunun iyice analizinin yapılması lazım. Valiliğimizin koordinasyonunda bu İŞKUR Müdürlüğümüzün tespitlerini ortaya koyalım, analizini yapalım. Yani iş arayanlar hangi niteliklere haiz, eleman arayanlar ise hangi nitelikteki elemanları arıyor. Bir de bizim nitelikli olmayan iş arayan elemanlarımıza gerek mesleki eğitim merkezlerimizde gerekse halk eğitimi merkezleri içerisinde ne tür eğitimler vererek bu kişilerin nitelikli hale gelmesini sağlayabiliriz. Bu konuda Sanayi Odamızın, Ticaret Odamazın, Esnaf Odamızın temsilcilerinin de bu işin içerisinde olması lazım. Bu mevcut durumumuzu iyice bir masaya yatırmamız gerekiyor. Belki küçük dokunuşlarla bazı noktalarda mesafeler alabilriiz. Üniversitemizin sunabileceği bir katkı varsa oradan da destek alabiliriz. Milli Eğitim Müdürlüğümüzde de mesleki eğitim birimine bakan arkadaşlarımız bu hususu dengeleme adına neler yapabilir, araştırmalı. İş dünyamız bu eksiği gidermek adına neler yapabilir. Sonuç olarak serbest piyasa şartları içerisinde bir çalışma ortamında neler olabileceğini ortaya koymamızda yarar var. Bunları bu boyutuyla bir değerlendirmek ve daha iyi bir noktaya taşımakta yarar var. İŞKUR Müdürümüzün bu tespiti önemli. Bunun nedenlerini ve gerekçelerini iyice tahlil edip, hangi adımları atarsak hem istihdama katkıda bulunmuş oluruz hem de işyerlerinin talep ettiği insanları onlara sunma fırsatımız olur” dedi.
Yorumlar (0)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu.