Aziziye’ye “Sıfır Atık” belgesi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “Sıfır Atık Projesi”, Aziziye’de adeta seferberliğe dönüştü. Proje kapsamında oluşturulan sisteme 2018 yılında dahil olan ve Erzurum’da bir ilke imza atan Aziziye Belediyesi, 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ni de kurmak suretiyle “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde düzenlenen belge teslim töreninde konuşan Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, “Bundan 5 yıl önce dahil olduğumuz Sıfır Atık Projesi kapsamında kurumsal açıdan ilk belgemizi 2020 yılında almıştık. Hamdolsun projeyi ilçemiz genelinde uygulama şartlarını yerine getirmiş olmamız dolayısıyla da bugün ikinci belgemizi alıyoruz. Aziziye’mize hayırlı olsun” dedi.
Sisteme dahil olan ilk Belediye
Erzurum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen belge teslim törenine İl Müdürü Faruk Çelik, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Başkan Yardımcısı Kayhan Alpagut, İl Müdürlüğü yöneticileri ile “Sıfır Atık Projesi” kapsamında görev yapan mühendis ve teknik personeller katıldı.
Törende konuşan Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Aziziye Belediyesi’nin “Sıfır Atık Projesi” işbirliği sistemine 2018 yılında dahil olduğunu anımsatarak, “Biz bu projeye kurumsal olarak Erzurum’da ilk katılım sağlayan ve gerekli tüm şartları yerine getirerek 2020 yılında belgelendirilmiş bir belediyeyiz. Şimdi almış olduğumuz bu belgeyle de, inşallah Sıfır Atık Yönetmeliği’nin tamamını ilçemiz genelinde uygulayabilecek bir pozisyona sahip olacağız” diye konuştu.
“Sıfır atık, kazanç demek”
Kendisinin de Çevre Mühendisi olması sebebiyle sürdürülebilir bir çevre ve iklim değişikliğiyle ilgili konularda özel bir hassasiyete sahip olduğunu dile getiren Aziziye Belediye Başkanı Orhan, şunları kaydetti:
“Sıfır atık bu anlamda hem ekonomik olarak çok ciddi bir katma değer sağlıyor, hem de çevreye çok büyük bir katkısı var. Bizler aynı zamanda güneş enerjisinden de elektrik üreterek karbon salınımının azaltılmasını sağlıyoruz.
Tabii bununla birlikte yine enerjimizin bir kısmını farklı dallarda üretime de yönlendiriyoruz. Biliyorsunuz bir termal potansiyelimiz var. Orada yine jeotermal suyun enerjisiyle seracılık yaparak orada üretmiş olduğumuz domatesleri, ürünleri de aynı şekilde ekonomiye katma değer olarak sunuyoruz. Bu süreç içerisinde takip ettiğimiz en önemli konulardan bir tanesi de, yine özellikle bizim kırsal mahallelerimizdeki atıklardan yani bir biyogaz tesisi kurup yine oradan bir enerji üretmek. Dolayısıyla bunların tamamı sıfır atıktan geçiyor. Biz bu minvalde özellikle sıfır atığa bundan dolayı çok büyük önem gösterdik. Ve hamdolsun şimdi bütün kriterleri yerine getirerek bu belgeyi almaya hak kazandık. Ben tekraren belediye çalışanlarımıza, başkan yardımcımıza, müdürlüğümüze ve bütün belediye personelimize çok çok teşekkür ediyorum. İl Müdürümüz nezdinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzün tüm yöneticilerine ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. İnşallah ilimizin tamamında Sıfır Atık Projesi tam manasıyla planlanan çerçevede uygulamaya konulur”
Çelik’ten Aziziye’ye teşekkür
Erzurum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Faruk Çelik ise, artan nüfus ve şehirleşmeyle birlikte yaşam standartlarının ve tüketimin farklılaştığının altını çizdi.
2014 yılında yaklaşık yüzde 11 civarında olan geri dönüşüm oranının 2023 yılında yüzde 35’e getirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Çelik, “Sıfır atık projesi ilimizde 2018 yılında uygulamaya başlanmıştır. Akabinde il sıfır atık yönetim planı hazırlanmış, bu kapsamda uygulamaya alınan projeyle ilimiz genelinde 80 bin kişiye projenin uygulanması hakkında eğitimler verilmiş, 790 kurum, kuruluş ve işletme binası için temel seviye sıfır atık belgesi düzenlenmiştir. Proje başlangıcından günümüze ilimizde atık plastik, kağıt, cam, ayrıca yağ, pil ve benzeri atıklar olmak üzere toplamda 4 milyon 518 bin 6 yüz kilo atığın geri dönüştürülmesi sağlanmış, atıkların geri dönüştürülmesiyle 40 bin 385 adet ağaç, 15 milyon 915 bin 800 kilovatsaat enerji ve 66 bin 517 metreküp su tasarrufu sağlanmıştır. Bu yönde belediye sorumluluk alanı dahilinde sıfır atık sistemini kurarak, temel seviye Sıfır Atık Belgesini almaya hak kazanan Azize Belediyesini yürekten kutluyorum. Yapılan çalışmaların diğer mahalli idareleri örnek teşkil etmesi bakımından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sistemin kurulmasında kararlı duruş ve gayretinden dolayı Azize Belediye Başkanımız Sayın Muhammed Cevdet Orhan’a ve tüm emeği geçenlere de teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından İl Müdürü Çelik, Aziziye Belediyesi’nin Sıfır Atık Belgesini Belediye Başkanı Orhan’a teslim etti.
Yorumlar (0)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu.