Engelliler Entegre Yüksekokulu üretken bireyler yetiştiriyor
Eskişehir’de 1992 yılında Birleşmiş Milletler Projesi ile kurularak Türkiye’de işitme engelli gençlere yönelik yükseköğretim düzeyinde eğitim sağlayan ilk ve tek kurum olan Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu, bünyesindeki 4 program çerçevesinde hizmetlerini sürdürüyor.
Dünya standardında bir eğitim kurumu olmayı vizyon edinen Engelliler Entegre Yüksekokulu, işitme engelli gençlerin nitelikli eğitim ortamlarında mesleki eğitimlerini sağlayarak hem mesleki hem de sosyal yaşamlarında engellilik ayrımını aşarak toplumda saygın ve üretken bireyler olmalarını sağlıyor. Müdür Doç. Dr. Zehranur Kaya, Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Meltem Özten Anay ve Dr. Öğr. Üy. Ayşe Tanrıdiler öncülüğünde Engelliler Entegre Yüksekokulu’nda üretken bireyler yetiştirmek için çalışmalar yapılıyor.
Yüksekokul dört programda eğitim veriyor
Uygulamalı Güzel Sanatlar Bölümü’nde; Grafik Sanatlar Ana Sanat Dalı (ASD), Seramik ASD, Bilgisayar Kullanımı Bölümü’ nde; Bilgisayar Operatörlüğü Ön Lisans Programı, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü’nde ise Yapı Ressamlığı Ön Lisans Programları eğitiminin verildiği Engelliler Entegre Yüksekokuluna kayıt yaptıran öğrenciler 1 yıl Zorunlu Türkçe Hazırlık Sınıfı okuyor. Dönem başında yapılan seviye tespit ve muafiyet sınavlarından başarılı olan öğrenciler ise kazandıkları programın 1’inci sınıfından başlıyor. Yüksekokul, hizmet sunduğu öğrenciler çerçevesinde Türkiye’de tek olma özelliğine sahipken, dünya genelinde de sayılı kurumlar arasında yer alıyor. İşitme engelli gençlerin atölyeleri ve laboratuvarları, bölümlerin ihtiyaçları doğrultusunda her öğrencinin bir bilgisayarı olacak şekilde Anadolu Üniversitesi tarafından güncel teknoloji ile donatılmış durumda.
Öğrenciler zorunlu staj yapıyor
Tüm programları staj zorunluluğu olan Engelliler Entegre Yüksekokulunda staj öncesi, sırası ve sonrasındaki süreçleri tanıtmak ve izlemek amacıyla Staj Koordinatörü ve Staj dersi bulunuyor. Staj Koordinatörü tüm staj sürecini takip edip gerekli eğitimleri verirken, öğrenciler dil ve ihtiyaç düzeyleri doğrultusunda destekleniyor. Yüksekokulun son sınıflarında mezuniyet sonrası ve kariyer planlamaya ve staj çalışmalarına yönelik farkındalık artırmak amacıyla verilen dersler bulunurken, öğretim elemanları tarafından son sınıf öğrencileri sürekli destekleniyor. Engelliler Entegre Yüksekokulu öğrencileri Anadolu Üniversitesi’nin sunduğu Erasmus programlarından da yararlanabiliyor.
Mezunların yüzde 57’si kendi alanında çalışıyor
Yüksekokulda toplam 9 bilgisayar laboratuvarı, 12 atölye (Çizim, Çamur Atölyesi, Sırlama Atölyesi, Alçı, Dekor ve bunlar gibi atölyeler) ile 4 dil dersliği yer alıyor. Yüksekokulda dersler işitme engelli öğrencilerin dil düzeyleri ve ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirilirken, dil dersleri ile destekleniyor. Yüksekokuldan mezun olan işitme engelli bireylerin kendisine, topluma ve ülkesine faydalı ve üretken bireyler olarak katkıda bulunmaları hedefleniyor. Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu öğrencileri mezun oldukları bölümler doğrultusunda özel sektörde ve kamu alanında çalışabiliyor. Öğretim elemanlarının 2021 yılında yaptığı bir araştırmaya göre Engelliler Entegre Yüksekokulu mezunlarının yüzde 80’i bir işte, yüzde 57’si ise kendi alanında çalışıyor.
Bilimsel araştırma ve sanatın merkezi
Engelliler Entegre Yüksekokulu öğretim elemanları tarafından gerçekleştirilen yüksek lisans/doktora tezleri ve projelerle; okul iyileştirme, dil becerilerini geliştirme, işitme engellilerin mesleki eğitimi, istihdamı ve kariyer farkındalıklarına yönelik çeşitli araştırmalar gerçekleştiriliyor. Bu çalışmaların sonuçları ise yurt içi ve yurt dışında düzenlenen kongre, konferans ve seminerlerde sunulurken ulusal ve uluslararası indeksli dergilerde de yayımlanıyor. İşitme engellilerin nitelikli istihdamı amacı ile üniversite sanayi İş birliği çerçevesinde 4 proje ile mezunların nitelikli istihdamı desteklenerek işitme engellilerin mesleki yaşam süreçlerine yönelik faydalı model oluşturuluyor. Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulunun her yıl dönem sonunda düzenlediği Yıl Sonu Sergisinde ise tüm öğrencilerin eserleri tüm kampüs ve şehir ile paylaşılıyor.
Yorumlar (0)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu.