Foça’da kıyı balıkçılığı yapılabilecek bölgeler azaldı
Denizlerde ve iç sularda geleneksel kıyı ve küçük ölçekli balıkçılığın hem devlet hem de sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle devam etmesi, balıkçıların yüzünü güldürmeye devam ediyor.
Türkiye kıyılarındaki tüm doğal yaşam alanlarının, özelde ise Akdeniz foku popülasyonlarının ve geleneksel kıyı balıkçılığının sürdürülebilirliğinin sağlanması misyonu olan Sualtı Araştırmaları Derneği SAD-AFAG, Foçalı balıkçılara çizme, yağmurluk ve balıkçılık malzemesi desteği sağladı.
Balıkçılık ve su ürünleri sektörünün sorunlarıyla ilgili konuların yer aldığı toplantıda, Foça kıyılarında bazı bölgelerin balıkçılığa kapalı alan ilan edilmesiyle ilgili çalışmaların kıyı balıkçılığına olumsuz etkileri konuşuldu.
"Kıyı balıkçılığı kıyı ekosistemini koruyor"
Sualtı Araştırma Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi Cem Orkun Kıraç yaptığı açıklamada, “Uzun zamandır çalışmalar yapan; denizlerde, su altı ve kıyılarda doğal kültürel ve tarihi koruyan bir derneğiz. Balıkçılık çalışma alanlarımızdan çok önemli bir tanesi. Balıkçılarımız deniz kıyı ekosisteminin korunması konusunda önemli bir paydaşımız. Geleneksel kıyı balıkçıları ve balıkçılığı bizim için ayrı bir öneme sahip. Çünkü kıyı balıkçıları nesli azalan deniz canlıları ile birlikte aynı ortamda avlanıyor ve dolaşıyorlar, örnek vermek gerekirse deniz kaplumbağaları, yunus balıkları, Akdeniz fokları gibi canlıları aslında koruyan ve onlarla birlikte aynı ortamı paylaşan meslek grubu kıyı balıkçılığıdır. Balıkçılarımızın yanında olduğumuzu, onların gönlünde olduğumuzu göstermek için balıkçılık ekipmanları dağıttık. Kurum olarak, Foça‘da yeteri kadar kıyı balıkçılığına kapalı alanlar mevcut, ek olarak kapalı alanlar oluşturulmasının kıyı balıkçılığına olumsuz etki yapabileceğini düşünüyoruz” dedi.
"Foça’da avlanma yapılabilecek dört ada kaldı"
Kıyı balıkçısı Ceyhun Ekinci ise, “Küçük ölçekli bir balıkçıyım, aynı zamanda Sualtı Araştırma Derneği üyesiyim. Derneğin balıkçılarımıza sağladığı çam sakızı çoban armağanı malzemeler balıkçılarımızın bir nebze olsun yüzünü güldürdü. Kıyı ve küçük ölçekli balıkçıların ismi küçük olduğu kadar bir o kadar da sorunları var. Foça balıkçılarının en büyük sorunlarından bir tanesi avlak sahalarının yetersiz kalması ve bir o kadar da denizanası gibi geçici ekolojik problemler. Foça’da bazı bölgelerin kıyı balıkçılığına kapalı alan ilan edilmesi ilgili bir gündem var. Zaten Foça’da balıkçılığa kapalı alanlar var, otellerin kapatmış olduğu alanlar var. Balıkçı kasabası Foça’da avlanma yapılabilecek dört ada kalmış durumda. Küçük ölçekli balıkçılığın ve kıyı balıkçılığının yok olmaması için kapalı alanların genişlememesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Yorumlar (0)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu.