Göcek’te Mapa-Şamandıra sistemi ile denizlerin akciğerleri korunacak
Son kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, deniz eko sisteminin korunması için Fethiye Göcek Mapa Şamandıra projesi 805 kilometrekarelik alan pilot bölge ilan edildi.
Denizlerin akciğerleri olan deniz çayırlarının korunmasına yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile önemli bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından son kabine toplantısı sonrasında bizzat duyurulan; Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalan Göcek Deniz Koruma Alanlarında gerçekleştirilecek mapa-şamandıra sistemi projesi, deniz çayırlarının korunması için hayati bir önem taşıyor. Deniz ekosisteminin vazgeçilmez bir parçası olan deniz çayırlarına yönelik bu projenin, türün neslinin devamına etkisi büyük olacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada şu sözlere yer vermişti: “Bakanlığımız deniz altı biyoçeşitliliğini, koylarımızın temizliğini ve deniz suyu kalitesini korumak üzere harekete geçiyor. Göcek Mapa Şamandıra projesi 805 kilometrekarelik alan pilot bölge ilan edildi. İnşallah bununla denizlerin ormanları olan deniz çayırlarının korunmasını sağlayacağız”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önderliğinde gerçekleşecek çalışmayla aldığımız her nefesten birini karşılayan ve balıklar gibi birçok deniz canlısına yuva olan deniz çayırları korunacak ve deniz ekosistemi sağlıklı bir şekilde devam edebilecek.
Pilot bölge olarak seçilen ve önemli turizm noktaları arasında olması sebebiyle yoğun tekne ve yat baskısı altında olan Göcek’te deniz çayırları üzerine demirleme faaliyetleri, türün üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Mapa ve şamandıra sistemleriyle bu tahribatın önüne geçilmesi hedefleniyor. Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan deniz koruma alanlarında 2019 yılından beri koruma çalışmaları gerçekleştiren Akdeniz Koruma Derneği (AKD) projeyi oldukça önemli bir gelişme olarak karşıladı. Bölgede deniz çayırlarına yönelik izleme istasyonları bulunan AKD, çalışmalarından elde ettiği sonuçları karar vericilerle paylaşıyor. 2022 yılında Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ‘Ortak Geleceğimiz Denizlerimiz’ misyonuyla düzenlenen ‘Kıyı ve Deniz Ekosistemlerinin Korunması ve Yönetimi Mapa-Şamandıra Uygulama Modelleri Uluslararası Katılımlı Çalıştayı’nda, destekleyici kurumlardan biri olarak yer alan AKD, bu projenin özellikle deniz çayırlarının, dolayısıyla tüm deniz habitatlarının korunmasına büyük hizmet edeceğine inanıyor. Projeye yönelik açıklama yapan Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya, “Geç kaldığımız ama Türkiye için ilk ve örnek olacak bir koruma yöntemi ve yönetimi olacak. Acil olarak aynı projeyi Gökova Körfezi ve Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgelerinde de geliştirmemiz gerekiyor” dedi.
Deniz Koruma Alanları içerisinde yer alan Göcek’te gerçekleşecek bu proje ile koruma alanlarının etkisi artarken, uzun vadede hem türlerin, hem de denizden geçinen küçük ölçekli balıkçılık mesleğinin devamını sağlayacak. 805 kilometrekarelik bir alanı kapsayan bu mapa-şamandıra sistemi, deniz çayırlarının tahrip edilmesini önlemek ve deniz yaşamının devamını sağlamak adına hayati bir rol oynayacak.
Yorumlar (0)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu.