Dış kulak yolu enfeksiyonu, yüzmeyi seven kişilerde sık rastlandığı için "Yüzücü kulağı hastalığı" olarak da bilinir. Bu enfeksiyon, dış kulak kanalında şiddetli tahriş ve iltihaplanmaya yol açar. Özellikle suyla uzun süreli temasta bulunan kişilerde risk daha yüksektir. Kalabalık havuzlarda enfeksiyon riski daha da artar.
Yüzücü Kulağı Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Yüzücü kulağı hastalığının ilk belirtileri kaşıntı ve ağrıdır. Kulak ağrısı dayanılmaz seviyelere ulaşabilir ve yemek yerken, konuşurken bile hissedilebilir. Kulakta tıkanıklık ve üzerine yatılamayacak şekilde şiddetli ağrı olabilir. Tedavi edilmezse, ağrı artar ve kulak şişer. Bu durum, özellikle şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde hızlı ilerler.
Enfeksiyondan Korunma Yöntemleri
Sağlıklı deriden enfeksiyon girmez. Ancak kulağında kir olan kişiler havuza girdiğinde kir şişer ve kulağı tıkar. Kirin çıkartılması sırasında cilt tahriş olur ve mikroplar için uygun bir geçiş yolu oluşur. Bu nedenle, havuza veya denize girerken kulak tıkaçları kullanmak önemlidir.
Hangi Durumlarda Kulak Tıkacı Kullanılmalı?
Kulak ile ilgili herhangi bir şikayeti olmayan kişilerin kulaklarını tıkamalarına gerek yoktur. Ancak sık sık kulak enfeksiyonu geçirenler, kulağında mantar olanlar veya kulak zarı delik olanlar silikon tıkaç kullanmalıdır. Kulağında tüp olan çocuklar için de işitme kaybı nedeniyle tüp takıldıysa, silikon tıkaç ve silikon bone kullanarak yüzmeleri önerilir.
Enfeksiyonlardan Korunmak İçin Uzman Önerileri
Doç. Dr. Nurdoğan Ata, dış kulak yolu enfeksiyonlarından korunmak için şunları öneriyor: "Havuza veya denize her gidildiğinde kulak tıkanması yaşanıyorsa ve bu durum rahatsızlık veriyorsa, tatil öncesi uzman bir hekime görünmek gerekir. Enfeksiyonlardan korunmak için kulak kirinin temizlenip silikon tıkaç takılması ve üzerine bone takılması gereklidir. Havuza girdikten sonra kesinlikle kulak kaşınmamalıdır."