Kastamonu’da Osmanlı Dönemine ait kale ilgi bekliyor
Kastamonu’nun Araç ilçesinde Osmanlı Dönemine ait olduğu düşünülen Asar Kalesi, ilgi bekliyor.
Türkiye’nin eşsiz doğa manzaralarına sahip, tabiat ve doğa turizminin merkezlerinden olan Kastamonu’nun Araç ilçesinde bulunan yaylaların turizme kazandırılması noktasında çalışmalar devam ediyor. İlçede yer alan yaylalar, doğal güzellikleri, geniş ormanlık alanları ve manzaralı piknik yerleri ile yaz turizmi için vatandaşların uğrak yeri haline gelen Araç yaylaları, tarihe de tanıklık etmiş eski yapılarda bulunuyor.
Araç ilçe merkezinden başlayarak 58 kilometrelik rota üzerinde birbirine bağlantılı 33 yaylada, ‘orman ve tabiat turizmi’ alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi tarafından yürüyüş rotaları oluşturulması noktasında Alınören köyünün karşısında bulunan Asar Dağı ziyaret edildi.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal koordinasyonunda Osmanlı Döneminden kalan Asar Kalesinde incelemeler yapıldı. Genişliği 15 metre, uzunluğu ise 40 metre olan Asar Kalesi, yörede yapılan kazılarda bulunan çanak çömleklerden yola çıkılarak Osmanlı Dönemine ait olduğu tahmin ediliyor.
Sadece surları ayakta kalan Asar Kalesinin restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkartılarak turizme kazandırılması isteniyor.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, “Kastamonu’nun Araç ilçesi adeta yeşilden bir cennet bahçesi gibi. Şu anda bulunduğumuz nokta Asar Kalesi oluyor. Hemen yanında Orman Gözetleme Kulesi de bulunuyor. Asar Kalesinden Araç ilçe merkezine tam 9 kilometre uzaklıkta bir tepe üzerine kurulmuştur. Şehri koruyan 5 kaleden bir tanesidir. Buradaki kalelerin hepsine Asar ya da Ağsar şeklinde denilmektedir. Bu kalelerin asıl yapılış amacı şehri korum amaçlı yapılmaktadır. Araç ilçe merkezinden Asar Kalesinden itibaren en uç noktasına kadar gittiğimizde 58 kilometre boyunca yayla rotası bulunmaktadır. Bu güzergah üzerinde toplam 31 tane yayla vardır. Şu anda bulunduğumuz Asar Kalesinin hemen yanında 500 metre ilerisinde Sindire yaylası bulunmaktadır. Burada birçok turizm çeşidinin yapılabildiği, alternatif turizm faaliyetlerinin gerçekleştirebildiği bir noktadır. Bu yüzden bu bölgede flora ve fauna çeşitliği açısından zengindir. Burada korunan alanlarda ilan edilmiş. Yaban Hayatı Geliştirme ve Yaban Hayatı Koruma Sahaları da bu bölgemizde vardır. Aynı zamanda özel örnek devlet avlakları da bulunuyor. Harika bir coğrafya” dedi.
Yorumlar (0)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu.