Mersin’de Ahilik Kültürü Haftası törenle kutlandı

25 Eylül 2024 15:11

Mersin’de Ahilik Kültürü Haftası törenle kutlandı

Mersin’de Ahilik Kültürü Haftası törenle kutlandı
?v=1
Mersin Valiliği himayesinde Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince (ESOB) bu yıl 31’incisi düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, kent esnafını ve protokolünü buluşturdu.
Mersin ESOB tarafından düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, Cumhuriyet Meydanı’nda, Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı’nın Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Katılımcılar, bando eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’ndan yürüyerek Kongre ve Sergi Sarayı’na gitti.
Kongre ve Sergi Sarayı’nda devam eden törene, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, milletvekilleri, kent protokolü, esnaf ve sanatkarlar ile öğrenciler katıldı. ESOB Başkan Veysel Sarı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (MTSO) Hakan Sefa Çakır’ın ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Ahilik geleneğinden bahsederek, esnafın çağa ayak uydurması gerektiğini, aksi takdirde çağın getirdiği vahşi düzen içerisinde yok olup gitme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklarını söyledi. Esnafın çok fazla sorunları olduğunu dile getiren Seçer, "Bizler, yani belediyeler olarak elbette ki kendi bölgemizde, kendimize münasip imkanlarımız ve gerçeklerimiz ışığında esnafımıza yardımcı olmak durumundayız. Zaten bunu yapamıyorsak iyi bir belediye başkanı değiliz. Ben nasıl Mersin’de 55 binden fazla esnafımı, 69 odayla teşkilatlanmış bir esnaf sanatkarlar odasını yok sayabilirim? Her zaman kapımız açıktı, şu anda da kapımız açık, kapımız açık olmaya da devam edecek. Bunu geçmiş süre boyunca hepiniz yaşadınız. Çok kritik günler geçirdiniz. Pandemi çok özel günlerdi, ama çok güzel günler diyemeyeceğiz. Ama yardımlaşma açısından gerçekten bizim işin bir övünç kaynağıydı. İşte yardımla, yardımlaşmayla birbirimizin elinden tutmayla bugünleri aşabiliriz. Ama mesele genel anlamda yasal düzenlemelerle, Hükümetin çıkaracağı yasalar ve alacağı kararlarla bu düzeni esnafımızın lehine tahkim etmek. Bütün mesele bundan ibarettir" dedi.

"Kümelenme şart, kümelenme için arazi şart"
Seçer, yerel sorunların başında esnafın kümelenme sorununun geldiğini ifade etti. Şu anda Mersin’de oto tamircileri, oto galericileri, marangozlar, mobilyacılar, hurdacılar, matbaacılar gibi birçok esnafın şehrin içerisinde mahallede aile sakiniyle beraber yaşadığını belirten Seçer, "Aile sakinleri bundan muzdarip. 5 yıldır bu konuyu konuşuyoruz ama 5 yıldır bir yol alamadık. Bakın Mersin’in meselesi şudur; bir konuyu çok konuşuyor, yol alamıyor. Madem konuşuyoruz yol alalım. Orta sorun duruyor, çözüm yolları da belli ama bunu harekete geçirecek bir mekanizmaya ihtiyaç var. Defaatle bunu söyledim. Buradan yine yineliyorum. Kümelenme şart, kümelenme için arazi şart. Ya hazine, tahsisli olacak Valimizin katkısıyla tabii ki hazinenin meselesi, nerede ne arazisi var, nereyi tahsil edebilir bilemiyorum. Biz Akdeniz ilçemizde 1/5000’lik imar çalışmalarını bitirdik. Şu anda ilçe belediyesi 1/1000’lik imar çalışmalarını devam ettiriyor. Bu bölgelerden meslek erbaplarının arazi tahsis yöntemiyle bir an önce kümelenme sorununu çözmeye yolunda adım atmak zorundayız."

"Halk Kart uygulamasını esnaf üzerinden sürdürmeye devam edeceğiz"
Belediyenin Alo 185 üzerinden ’Esnaf Masası Projesi’nin sürdüğünü vurgulayan Seçer, 2019’un Ekim ayından bu yana başlattıkları Halk Kart uygulamasını da esnaf üzerinden sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti. Şu anda 8 bin 300 vatandaşın Halk Kart aracılığıyla belediyeden aylık gıda yardımı aldığını ifade eden Seçer, "Her ay bu vatandaşlarımızın hesabına 5 milyon TL para yatırıyoruz. 2024 yılında bu gıda desteği 60 milyon TL olacak. Bunları mahalle bakkallarından, küçük esnaflardan alma yöntemiyle sürdürmeyi planlıyoruz" diye konuştu. Mesleki yeterlilik konusuna da değinen Seçer, bu konuda düzenledikleri meslek eğitim kurslarıyla üzerlerine düşen görevi yaptıklarını, bunu diğer kurumların da artırması gerektiğini sözlerine ekledi.

"Ahilik; yarenlik, cömertlik, kardeşlik gibi evrensel kavramlarla ifade edilir olmuş"
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise 13. asırda Ahi Evran tarafından kurulan teşkilatın, o dönemde mevcut olan mesleklerin en iyi şekilde icra edilmesini öngördüğünü söyledi. Bunu yaparken de ilkeler ortaya konulduğunu ifade eden Pehlivan, "Adeta Fütüvvetname diyebileceğimiz ilkeler. Bu ilkeler hem din ve inanç değerlerinden, hem kültür ve medeniyet değerlerinden, geleneklerden, göreneklerimizden hareketle oluşturulmuş. Bu kapsamda 124’ü mutlak toplam 740 ilke belirlenmiş. Bu ilkeleri bugün tek tek saymaya kalksak belki zamanımız yetmez. Ama özetle Ahilik; yarenlik, cömertlik, kardeşlik gibi evrensel kavramlarla ifade edilir olmuş" dedi.
Gençlere Ahilik hakkında arıştırma yapmalarını tavsiye eden Pehlivan, "Çünkü özünde gerçekten baktığınız zaman; bütün insan meziyetlerinin, iyi insan meziyetlerinin, güzel insan meziyetlerinin, güzel ahlakın bütün gereklerini bünyesinde barındırıyor. Zaten bu kuralları hayatımızda hakim kıldığımızda ister esnaf olarak hayatımızı idame ettirelim, ister kamu görevlisi olarak idame ettirelim. Hangi işi yapıyorsak yapalım orada hem kaliteli iş, hem doğru iş, hem dürüst iş ortaya çıkacaktır. O yüzdendir ki ecdadımız önce gönül fethini önemsemiş. Anadolu’ya gelmiş, Anadolu’yu fethetmiş ama Ahi beyleriyle birlikte beldelerin fethinden önce gönüllerin fethini oluşturmuştur. Çünkü gönüller sağlam olursa, gönülde iyi hasletler olursa o gönül zihni de pozitif anlamda yönlendirecektir. Zihnin de pozitif anlamda eserler ortaya koymasını ve mesleğini de insan yararına, insanların menfaatine olacak şekilde icra edecektir" diye konuştu.

"Çağı okumak, çağın gereklerini öğrenmek, bu anlamda çok önemli"
Dünyanın değiştiğini ve geliştiğini vurgulayan Pehlivan, "Belli mesleklerde el yordamıyla yapılan işler bugün artık makinelerle, bilgisayarlarla yapılıyor. Marangozlukta işte bir zamanlar testere balta kullanırken, rende kullanırken şimdi CNC makinelerinden bahsediyoruz. Ve bu makinelerinin başında onu programlayan, bilgisayar başında çalışanlarımız artık var. Çağı okumak, çağın gereklerini öğrenmek, bu anlamda çok önemli. Ama bunu yaparken de değerler manzumesi içerisinde öğrenmek, değerlerle birlikte öğrenmek, işte arzu ettiğimiz ideal olan yaklaşım" dedi.
Mersin’de yürüttükleri çalışmaları ve verilen teşviklere değinen Pehlivan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi çalışmalarını anlattı.

Küçük sanayi siteleriyle ilgili yer problemi
Kentte özellikle küçük sanayi siteleriyle ilgili yer problemin herkes tarafından bilindiğine işaret eden Pehlivan, şöyle devam etti: "Organize sanayi bölgelerimiz gerçekten sistematik bir şekilde gelişiyor, büyüyor. Bugün itibariyle ilgili bakanlıklarımızı destekleriyle 7 ayrı OSB’miz oldu. Mersin Tarsus OSB’nin 4’üncü etabını açtık ve bütün yer tahsislerini de gerçekleştirdik. Esnaflarımıza, odalarımıza tavsiyemiz şu oldu. Tabii ki bağlı olduğu mevzuatta değişiklikler, farklılıklar olabilir. Ama aynı mantıkta hareket edebiliriz. Nasıl olabilir? Kooperatif kurabiliriz. Belediye başkanımız da bu konuda gerekli destekleri sağlayacaklarını söyledi. Bu telkinlerimizle sağ olsunlar bir karma kooperatif kurma konusunda adım atmak suretiyle karşılık vermiş oldular ve kooperatifi de kurdular. Şimdi üye kayıtlarına başlamış durumdalar. Akdeniz’de bir yerle ilgili bizi de bilgilendirdiler. Zaten hazineye ait olan yerleri de sürekli tarıyoruz. Ama biz de tabii imarın, özellikle 1/5000 ve 1/1000’liklerin bitmesini bekliyoruz. Çünkü oralarla ilgili arsa çapları, yerleşim alanlarından uzaklığı, yakınlığı bunların hesap edilmesi gerekiyor. Şimdi bir sonraki adım olarak esnafımızın beklentisi belediyenin orayı sanayi alanı olarak ilan etmesi. Eğer burası sanayi alanı olarak ilan edilirse hazineye ait olan yerlerle ilgili zaten belli kolaylıklar gündeme gelecektir."
Bu konuda beklenti içerisinde olan herkesin kooperatife sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Pehlivan, küçük sanayi siteleriyle ilgili çözüm için OSB mantığından esinlenerek bir adım attıklarını kaydederek, "OSB’lerde biz nasıl mesafe alıyoruz? Kamu kaynağı kullanmamıza bile gerek kalmıyor. Niye? Ön tahsisler yapmak suretiyle bütçe oluşturuyoruz. O bütçemizi oranın altyapısında kullanıyoruz. Yolunda, kanalizasyonunda, içme suyunda, elektriğinde ve benzeri. Dükkanı yatırımcı yapıyor. O modelden esinlenerek bir adım attık. Bunun devamını inşallah hep birlikte getirelim" diye konuştu.
AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı ile CHP Mersin milletvekili Hasan Ufuk Çakır’ın da konuşma yaptığı etkinlikte temsili şed kuşanma töreni yapıldı. Halk oyunları gösterinin de gerçekleştirildiği etkinlikte yılın ahisi ile yılın çırağı ve kalfasına ödülleri verildi. Etkinlik kapsamında geleneksel ahilik pilavı dağıtıldı.
Etiketler :
Yorumlar (0)
Hava Durumu
+7
°
C
H: +
L: +
Konya
Çarşamba, 04 Aralık
7 Günlük Hava Tahmini
Pe Cu Ct Pz Pt Sa
+ + + + + +10°
-2° -1° + +