Muş Ovası’nda ilk kez 12 milyon yıllık olduğu düşünülen deniz canlıları fosiline rastlandı
Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. İskender Dölek, Muş Ovası’nda ilk kez gerçekleştirdikleri arazi çalışmalarında 12 milyon yıllık deniz canlılarına ait olduğu değerlendirilen fosil depolarına rastladıklarını ifade etti.
Muş Ovası’nda ilk kez yapılan arazi çalışmalarında Kretase veya Miyase’ye ait olabileceği değerlendirilen fosiller bulundu. Merkeze bağlı Alican köyü yakınlarında
fosillerle ilgili incelemelerde bulunan Dr. İskender Dölek, elde edilen omurgasız deniz canlıları fosillerini yaş, tür ve cins tayini için paleontologlara gönderecek.
“Muş Ovası’nda ilk defa böyle bir fosil deposuna rastladık”
Daha önce Varto, Malazgirt ve Bulanık çevresinde yapmış oldukları arazi gezilerinde bu tür fosillere rastladıklarını fakat Muş Ovası’nda ilk defa böyle bir fosil deposu bulduklarını kaydeden Dr. Dölek, “İlk bulgular, ilk intibalar 8 ile 12 milyon yıl yaşında olabileceğini ifade ediyor” dedi.
“Muş’ta eski bir göl veya deniz kalıntısının izlerini taşıyor”
Bulguların Muş’ta eski bir göl veya deniz kalıntısının izlerini taşıdığını ifade eden Dr. Dölek, “Deniz ya da göl kalıntısının Muş Ovası’ndaki izleriyle ilgili bugüne kadar elimizde bulgu yoktu. Bunların paleocoğrafik anlamda Muş Ovası’ndaki göl veya muhtemel denizin izlerini belirlemek adına da kılavuz olacağı, bize yol göstereceğini düşünüyoruz. 8 ile 12 milyon yıl yaşında Kretase veya Miyase’ye ait olabileceğini düşünüyoruz. Diğer bulduğumuz fosillerle birlikte onlar Mercan Favia dediğimiz mercangillerden fosillerdi. Onlar daha sıcak bir denize ait, bunlar daha soğuk bir denize ait. Muş’un paleocoğrafyası hakkında bize yapacağımız çalışmalarda önemli yol gösterecek ama bunlarla ilgili son değerlendirmeleri bize paleontologlar yapacak” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu.