Niğde’de öğrenci ve akademisyenlere TÜBİTAK destekleri anlatıldı

19 Şubat 2024 22:21

Niğde’de öğrenci ve akademisyenlere TÜBİTAK destekleri anlatıldı

Niğde’de öğrenci ve akademisyenlere TÜBİTAK destekleri anlatıldı

Niğde’de düzenlenen programda girişimcilikte başarının sırları ve TÜBİTAK destekleri anlatıldı.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde öğrenci ve akademisyenlerin katıldığı programda konuşan Niğde Valisi Cahit Çelik, "Niğde tarım kenti ama teknoloji anlamında son dönemlerde ciddi atılımın içerisinde olan bir kent. Bir Teknopark, iki Organize Sanayi Bölgemiz var. Aynı zamanda yapımı devam eden bir Organize Sanayi Bölgemiz var. OSB’ler içinde sadece klasik üretim yapan firmalar değil, aynı zamanda yüksek teknolojiyi üreten firmalar da var. Dileğimiz, üniversitemizden hocalarımızın ve öğrencilerimizin hazırladığı projeler TÜBİTAK, KOSGEB ve Kalkınma Ajansı destekleriyle desteklenirse hem istihdam hem ticaret hem de yatırım anlamında ilimize katkı sağlar" dedi.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ise, "Bitki koruma, tarım alanında 2023 yılında TÜBİTAK’ın çalışmasında birinci olduk. Hidrojen ve yakıt pilleri alanında uzmanlaşan üniversite unvanına sahip devlet üniversitesi olduk" diye konuştu.
Eski KOSGEB Başkanı, TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi ve Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt da, "Özellikle teknolojik tabanlı girişimcilik bir ülkenin gelişmesi, ekonomisinin, sanayisinin daha yüksek teknolojili alanlara dayandırılması açısından son derece kıymetlidir. Bugün gelişmiş ülkelere baktığımızda yüksek teknoloji alanlarındaki firma sayıları, sanayi alt yapısının yüksek teknolojiye dayandırılmış olduğunu görüyoruz. AR-GE ve yüksek teknoloji diyorsak mutlaka projelerin, üniversitelerde üretilen bilginin geliştirilerek ekonomik ve sosyal bir değere dönüştürülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK’ın çalışmaları hakkında bilgi veren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Niğde’de 552 üniversite öğrencisi, 8 sanayi şirketi ile yürütülen proje başvurusu aldıklarını söyledi. Niğde’nin öğrenci başvurularında Türkiye’de dördüncü sırada yer aldığını belirten Mandal, "Kazanıp kazanmamanın ötesinde yola çıkmak önemli. Girişimcilik çok geniş bir kavram. Bu coğrafya, kültür buna çok yatkın ama burada konuşacağımız konu daha fazla bilim ve teknoloji temelli girişimcilik’’ dedi.
İş fikrinin iş planına dönüşmesi gerektiğine değinen Mandal, "Fikrin plana dönüşmesi için Türkiye’de 147 uygulayıcı kuruluş var. Orada hızlandırıcı eğitimden geçip sonrasında da TÜBİTAK’a başvurabilir hale geliyorsunuz. Şu anda çağrı açık. Önlisans, lisans öğrencisiyseniz girişimcilik ekosistemine dahil olabilirsiniz. Yeter ki teknoloji tabanlı fikrim var diyorsanız, başvurmuyorsanız, aday olmanızdaki engel kendinizsiniz. Girişiminize yatırım almanız mümkün" şeklinde konuştu.

Etiketler :
Yorumlar (0)
Hava Durumu
+7
°
C
H: +
L: +
Konya
Çarşamba, 04 Aralık
7 Günlük Hava Tahmini
Pe Cu Ct Pz Pt Sa
+ + + + + +10°
-2° -1° + +