TOGÜ kompost tesisi yıllık 60 tonluk üretimle sıfır atık projesine katkı sunuyor
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Kompost Üretim Tesisi yıllık 60 tonluk üretimle sıfır atık projesine katkı sağlıyor.
TOGÜ bünyesindeki kompost üretim tesisi, 2017’de Cumhurbaşkanlığı himayesinde başlatılan sıfır atık projesine önemli katkılar sunuyor. Haftalık 3,5 ton kapasiteyle işlem yapan tesis, yıllık ortalama 60 ton kompost üretiyor. Ayrıca, tesis Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca düzenlenen Verimlilik Proje Ödülleri’nde “Eğitim Kategorisi”nde 2’ncilik ödülü kazandı. Kentteki aktif tek kompost üretim tesisi sıfır atık projelerine de önemli katkılar sağlıyor. Kompost üretim süreci, organik atıkların oksijenli veya oksijensiz ortamda ayrıştırılarak organik gübreye dönüştürülmesiyle gerçekleşiyor. Kentin yıllık atık kompozisyonunda organik atıklar, yüzde 64 ile en büyük hacmi oluşturuyor. Bu atıkların geri dönüşümü sayesinde atık miktarının azaltılması, katı atık depolama alanlarının ömrünün uzatılması ve ülke ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.
Sürdürülebilirlik için önemli bir adım
Kompost üretim tesisinin hem kent hem de ülke ekonomisi açısından büyük faydalar sağladığını söyleyen TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, tesisin çevreye duyarlı üretim süreçleri ve eğitim alanındaki katkılarıyla üniversitenin sürdürülebilirlik alanındaki kararlı adımlarını güçlendirdiğini belirterek, “Bu tesisin hayırlı olmasını dilerim” dedi.
Eğitim ve araştırma alanında katkılar sunuyor
Tesis, TOGÜ’nün Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (GUTAM) için değerli bir hammadde kaynağı oluşturuyor. Ayrıca, üniversite çevre birimi, sosyal tesis atıkları ve öğrenci yurtlarından elde edilen organik atıklar da tesiste kullanılıyor. Tesiste, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (TOGÜMTAL) öğrencilerine yönelik uygulamalı eğitimler ve çalışma alanları da sağlanıyor.
Yorumlar (0)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu.