Ürettiği gerçeğini aratmayan minyatür modeller yoğun ilgi görüyor
Sivas’ta yaşayan 22 yaşındaki Celil Kaşkaya, yaklaşık 3 yıl önce başladığı minyatür sanatını ticarete döktü. Taleplere yetişmekte zorlanan Kaşkaya’nın yaptığı modeller gerçeğini aratmıyor.
Sivas’ta yaşayan ve çocukluğundan bu yana maketlerle uğraşan Celil Kaşkaya, üniversite yıllarında minyatür sanatına merak saldı. Önce hazır araçları alarak koleksiyon yapmaya başlayan Kaşkaya, daha sonra kendisi yapmaya başladı.
Minyatür araçlardan, insanlara, sokak hayvanlarından, motosiklete birçok ürünü kendisi yapmaya başlayan Celil Kaşkaya, ürünlerin internet üzerinden satışına başladı. Özellikle yaptığı motosikletleri yoğun ilgi gören Kaşkaya, siparişlere yetişmekte zorlanıyor.
“Motosikletler 1/64 ölçekte”
Minyatür merakının üniversitede başladığını ifade eden Celil Kaşkaya, “Oyuncak arabalardan toplamaya başladım. Zamanla kaliteli arabaları toplamaya başladım. Bu araçları bir arada tutabilmek için şehir, garaj, otopark modellemeleri yapmaya başladım. Tamamen işin minyatür kısmına çevirilince motosiklet, minyatür aletler yapmaya başladım. Sonrasında yaptığım ürünlere talep olunca ticaretine atıldım. Şu anda ağırlıklı olarak minyatür motosiklet üzerine gidiyorum. Bu motosikletler 1/64 ölçekte. Hem ticaretini hem de koleksiyonunu yapıyorum. Beğendiğim motosiklet minyatürlerini kendim de bulunduruyorum. Gerçeğine bire bir benziyor. Gerçeğinin 1/64 küçültülmüş versiyonları” dedi.
“Taleplere yetişmekte zorlanıyorum”
Yaptığı ürünleri internet siteleri üzerinden satışa çıkardığını ifade eden Celil Kaşkaya, ”Motor yapan kişi sayısı Türkiye’de az. Yapan kişi sayısı az olunca da talep çok oluyor. Dünyada da aynı şekilde az. Yapıp ciddi bir kaliteye ulaşıp satan sayısı daha da az. 2 motoru 2 günde satışa hazır hale getirebiliyorum. Bu benim için bir hobiydi. Sonradan işin ticari kısmına geçtik. Şu an için talep var ama biz yetişemiyoruz. Elimizde olmayan ürünler de isteniyor. Kendi motosikletlerinin de minyatürlerini isteyen insanlar oluyor. Bunları isteyenler oluyor ama sadece katı modeli, çizimi elimizde olan ürünler yapabiliyoruz. Bu yüzden koleksiyonerlere hitap edebiliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Şirket kurmayı düşünüyorum”
Minyatürleri evinde oluşturduğunu ve burada ürettiğini söyleyen Kaşkaya, “Şu anda evimin iki odası atölyeye çevrilmiş durumda. Yine de yetmiyor. Daha büyük çaplı yerler lazım oluyor. İlerde tamamen bu işe yönelmeyi düşünüyorum. Resmi bir şirket kurarsam ve kendime işyeri açarsam tamamen bu işe yönelmeyi düşünüyorum. Şu anda sadece ülkemizdeki taleplere yetişiyoruz. Ama yurtdışından da talepler oluyor. Henüz uygun bir site bulamadık. Satışa hazırlanıyoruz. Kargo dahil 750 TL’den satmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu.